Blog

Snel inspelen op verandering lastig? Low-code maakt het makkelijk

Dan gingen winkels dicht, dan gingen ze weer open. Soms konden klanten alleen op afspraak terecht of mochten ze alleen hun aankoop komen afhalen. De corona pandemie liet maar weer eens zien hoe belangrijk het is, om werkprocessen snel te kunnen aanpassen. Zeker in de retailsector, waar trends elkaar toch altijd al in hoog tempo opvolgen.

En terwijl de oorlog in Oekraïne alweer voor nieuwe disruptieve ontwikkelingen zorgt, ijlen de effecten van de pandemie nog na. Zo gelden voor allerlei producten nog lange levertijden en komen er alweer nieuwe bij (onder meer tekorten in graan, pallets, auto-onderdelen).

Op die momenten wil je snel schakelen. Tijdens de pandemie vielen onder andere de volgende retailers positief op:

  • Intertoys & Blokker: door winkels te gebruiken als ‘mini’ bezorghub voor online verkopen, lukt het om toch commercieel actief te blijven tijdens lock-downs. Intertoys realiseerde dit in 48 uur, Blokker in 3 dagen.
  • Xenos: blijft relevant door de introductie van een nieuw winkelconcept gericht op food.Tijdens de lock-downs was het ook een manier om open te blijven. Xenos kreeg dit voor een flink aantal winkels voor elkaar in drie dagen.

Zo maar een paar voorbeelden van organisaties die snel inspelen op uitdagende omstandigheden. Kansen zien en grijpen, doet een groot beroep op de flexibiliteit en creativiteit.

Wendbaarheid (‘agility’) in werkprocessen is op dit soort momenten cruciaal, maar trekt juist een zware wissel op mensen. Want het zijn toch vooral de medewerkers en niet de processen en systemen die op deze momenten voor de échte flexibiliteit zorgen. De processen en systemen, daar moet maar even omheen gewerkt worden! Hoe mooi zou het zijn als dat niet nodig is?

Creëer een wendbaar proces/ICT-landschap
Wat nu, als het systeem landschap flexibel is? Een totaalsysteem dat de werkprocessen precies goed ondersteunt. Dat mensen het leven makkelijk maakt en waarin onnodige functies ontbreken. Een systeem zonder verschillend taalgebruik door afzonderlijke systemen. Een ICT-landschap dat gemakkelijk meebeweegt met commerciële initiatieven. Iets toevoegen en binnen enkele dagen lanceren. Met zo’n basis bent u klaar voor de toekomst en onderscheidend ten opzichte van concurrenten! Maar hoe?

Een deel van het antwoord op die vraag is: zet de stap naar low-code. Creëer een low-code applicatie voor alle nieuwe marktinitiatieven én voor alle aanvullende wensen die de standaard pakketten niet afdekken. Low-code wordt tot nu toe vooral voor lichte, stand-alone applicaties gebruikt, maar leent zich inmiddels ook heel goed voor zware kernprocessen.

In combinatie met een Totaal ERP-suite bijvoorbeeld of een ‘best-of-breed’ strategie, maakt dit uw organisatie flexibel en wendbaar. In beide gevallen houdt low-code het totale landschap beheersbaar en overzichtelijk. Maar voor het vervangen van verouderde maatwerksoftware is het ook zeer geschikt. Een applicatie gebouwd op low-code, geeft precies wat je (aanvullend) nodig hebt (‘perfect-fit’), is snel te realiseren, zonder de nadelen van traditionele maatwerk software.

Flexibiliteit in een Totaal ERP-Suite
U vraagt zich misschien af: ‘Flexibiliteit in een Totaal ERP-suite?” Precies, dat bestaat niet! Of uw organisatie nu draait op SAP/Hana, MS Dynamics of Symphony Gold, als u iets afwijkends wilt of een verandering wilt doorvoeren, dan duurt dat (te) lang!

Uiteindelijk komt er vrijwel altijd maatwerk kijken bij een ERP-implementatie. Zelfs bij gespecialiseerde standaard oplossingen (‘point solutions’) zien we toch vaak maatwerk ontstaan. Grote voorbeelden in de markt zijn bijvoorbeeld de eWMS-oplossingen van Bol.com (Reflex) en Jumbo (LOCUS).

Als u gaat voor een standaardpakket, is het verstandiger om u aan te passen aan die standaard. Maar in de praktijk is dit moeilijk of zelfs onmogelijk, met alle nadelige gevolgen vandien. Toegevoegd maatwerk is duur, de softwareleverancier zit er niet op te wachten en standaard updates brengen veel meer risico met zich mee in de zin van tijd en geld. En daar komt bij, dat als u écht een onderscheidend werkproces hebt, de softwareleverancier dit ook gaat inzetten bij andere klanten. Terwijl u het juist dan voor uzelf wilt houden. Ons advies: houd de Totaal ERP-Suite schoon en creëer een ‘maatwerk platform’ voor alle nieuwe initiatieven, die alleen voor u gelden. Zo blijft u zelfs met een totaal ERP Suite zéér flexibel, wendbaar en vooral onderscheidend!

Uitdaging in het omnichannel-tijdperk: Best-of-breed overzichtelijk houden
Met de intrede van de omni-channel klant groeit het aantal applicaties explosief. Een basis ERP-, kassa- en boekhoudpakket, webshop applicatie, warehouse management systeem, PIM, BI-reporting, replenishment systeem, omni-channel order management systeem, promotie systeem, spaceplanning, CRM-systeem, email marketing, etcetera. Er is sprake van een ‘best of breed’ landschap. Daarin wordt vaak aan standaardpakketten nog een hoop maatwerk toegevoegd. Door de jaren ontstaat een onoverzichtelijke brij van werkprocessen, datastromen en systemen. Dat maakt het onmogelijk om snel veranderingen door te voeren.

Een wendbare basis betekent volgens ons dat het systeemlandschap het primaire proces ondersteunt met niet veel meer dan vijf applicaties. Keep It Simple, het management adagium dat in de jaren zestig ontstond, is nog altijd doeltreffend. Het geldt ook voor werkprocessen en ICT. Dijt het landschap uit, dan brengt dat veel verborgen beheerskosten met zich mee (denk aan extra inzet van functioneel beheerders en interface storingen). Ook wordt de samenhang tussen de verschillende systemen en processen dan te complex om snel veranderingen door te voeren. Ons advies: ondersteun werkprocessen uit een ‘best-of-breed’ landschap niet altijd met extra software pakketten, maar bundel onderscheidende of organisatie specifieke werkprocessen in een low-code platform. Zo blijft het geheel overzichtelijk, beheersbaar én ontzettend wendbaar!

Low-code is een snelle perfect-fit zonder nadelen van traditioneel maatwerk
We horen nu veel mensen hardop denken: ‘maar is dat maatwerk software?’ ‘Door maatwerk ben ik toch juist inflexibel omdat ik geen veranderingen meer kan doorvoeren?’.

Met een low-code platform wordt organisatie-specifieke software gemaakt. Maar dat heeft juist voordelen. Anders dan bij traditionele maatwerk software, is er veel minder technische expertise nodig. De software verouderd nooit en is altijd goed gedocumenteerd. Hiermee zijn de nadelen van maatwerksoftware afgedekt. Low-code wordt tot nu toe vooral ingezet voor lichte werkprocessen en stand-alone applicaties. Maar het is inmiddels ook heel goed bruikbaar voor de echte zware kernprocessen.
De nadelen van maatwerk zijn met een low-code platform niet meer van toepassing!

De voordelen van low-code ten opzichte van traditionele maatwerksoftware op een rij:

  1. Low-code is wél goed gedocumenteerd: ‘Die applicatie is een black box, maar het werkt wel’; ‘Niemand weet meer hoe dit in elkaar steekt’. Typische quotes waaruit blijkt dat sprake is van een slecht gedocumenteerde maatwerk applicatie. In het verleden waren datamodel en business rules alleen terug te vinden door de source code te ontrafelen. Bij een low-code platform zijn ze geïntegreerd in het platform en gemakkelijk terug te zien. Bij sommige platforms zelfs in de vorm van procesflows.
  2. Meer mensen dragen bij aan het development proces: ‘We willen iets aanpassen, maar degene die de applicatie heeft gebouwd, is pas volgend jaar december beschikbaar’. In het verleden werd maatwerk software alleen gebouwd door ontwikkelaars die alle source code letterlijk uitschreven. Een low-code platform werkt met gestandaardiseerde ‘programmeer’ bouwblokken. Dat vraagt veel minder technische kennis en ontwikkelen gaat veel sneller. Daarmee zijn meer developer resources beschikbaar, terwijl er minder resources nodig om een applicatie te bouwen. Daarnaast kunnen niet- ICT’ers uit de business veel makkelijker iets toevoegen, omdat het ontwikkelproces eenvoudiger is. Dit verkleint de kloof tussen ICT en business enorm.
  3. Low-code veroudert niet: ‘De applicatie is nog gebouwd op een software versie die inmiddels niet meer onderhouden wordt; de versie stamt uit 1996’. Maatwerk software wordt vaak toegevoegd aan een software release van een standaard pakket of is een volledig zelf geschreven applicatie. Een standaardpakket met maatwerk, dat zorgt bijna altijd voor problemen en extra kosten bij updates. Bij volledig zelfgebouwde applicaties, moet u natuurlijk elke vernieuwing zelf toevoegen, terwijl ontwikkelen geen kernactiviteit is. In beide gevallen leidt het op den duur tot verouderde (legacy) maatwerksoftware. Met een low-code platform is dat verleden tijd. De techniek van het low-code platform staat los van wat er gemaakt is. De techniek van het platform wordt onderhouden door de software leverancier. Updates naar nieuwe technieken zijn inbegrepen in de licentie. Bij overgang naar een ander platform, blijft de source code van de programmatuur altijd exporteerbaar. Meenemen naar een ander platform is dus eenvoudig.

Een low-code platform in een IT-architectuur, zorgt dus voor wendbaarheid in het totale proces en ICT-landschap. Of het nu gaat om een ERP-suite, een best of breed landschap of het vervangen van verouderde maatwerksoftware: een low-code platform is altijd een interessante route naar snelheid en wendbaarheid.

Wilt u meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op of download onze Infographic | Negen redenen om nu aan de slag te gaan met een low-code platform

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Vul het formulier in, of neem vrijblijvend contact op met:

Erwin Wolters - Advanced Programs
Martijn Weeda - BigLeaps

info@retailaccelerators.nl

Neem hier contact met ons op

© 2021 | Retail Accelerators | Privacy Statement